ŞASİWAR ABDİLWAHİD: “HALKIN PARASINDAN SONRA HALKIN BAŞINI YEMEYE BAŞLADI”

ŞASİWAR ABDİLWAHİD: “HALKIN PARASINDAN SONRA HALKIN BAŞINI YEMEYE BAŞLADI”

Birinci Bölüm

Güney Kürdistan’da fakir ve yoksul halkın omuzları üzerinden bir tüccar çeşidi türemiş. Bu tüccar güruh güney Kürdistan’ın yasalarını ve Daiş savaşı dönemini kendilerine fırsat bilip bireysel çıkar avcılığına girişmişlerdir. Başka bir ifade ile “ bu tüccar takımı halkın üzüntü ve sıkıntılarını istismar ederek, hükümete karşı kullanmayı amaçlamaktadırlar”

Darka mazi’nin güney Kürdistan’daki haber kaynaklarının gönderdiği ve içerisinde  “halkın ve hükümetin durumu”nu özetleyen rapora göre;  gaz, mutfak tüpü  krizi ve yeni reform paketinin yansımaları üzerine kapsamlı bilgiler içermektedir. Bu bilgiler, yeni türeyen yabancı patentli tüccar takımının yoksul halkın duyguları ile dalga geçtiğini gösteriyor.

Şasiwar Ebdullwahit, yoksulların duygu ve beklentilerinin tüccarıdır.

Şasiwar Abdulwahid güney Kürdistanlı  kendisini siyasetçi, gazeteci  ve iş adamı olarak tanıtmaktadır. Süleymaniye de  NRT tv uydu kanalını Naliya şirketi adına kurmuştur. Aynı zamanda kimi ticari projelerin de (çavi-land) sahibidir.

Şasiwar abdullwahid 41 yaşında olup 2017 Güney Kürdistan’daki Bağımsızlık referandumuna açık bir şekilde karşı duran ve “referanduma hayır” cephesinin önderliğini yapan kişidir. Aynı yıl kendisinin kurduğu “newey Nûwe” partisi ile ırak ve Kürdistan genel seçimlerine katıldı.

Şasiwar abdullwehid’in ansızın çıkışı, ticari ve siyasi hayatının perde arkası her zaman için bir yığın soru işaretlerini beraberinde getirmiştir. Türkiye’deki “Cem Uzan” gibi medya, sermaye ve siyasette paraşütle indi-rildi. Ancak kendi akıbetini öğrenmesi için Cem Uzan’ ın hayat hikayesini bilmesinde yarar var.

Darka Mazi’nin Güney Kürdistan’daki haber kaynakları şasiwar abdulwehid  hakkında  bazı  bilgiler elde etti.

Şasiwar abdullwehid ilk ticari hayatına tefecilikle başlar. Daha sonra “Çavi Land” projesi ile aynı daireyi birkaç kişiye satarak 20 milyon doların üstünde bir kar devşirdi. Proje tamamlanmadığı gibi elde ettiği parayı da sahiplerine geri iade etmedi. Aynı zaman da bu şahıs sadece yoksul halkı kandırmakla yetinmeyip Güney Kürdistan Hükümetini de dolandırma planına katmıştır. Dr Behrem Salih’in başbakanlığı döneminde maliye bakanlığından 51 milyon dolar borç para almış ve o para halen maliye bakanlığının geri ödememiştir.

Şasiwar Abdullwehid niye G. Kürdistan’daki Reform projesinden sonra karışıklık çıkartmaya çalışıyor?

Darka Mazi haber kaynağı bu soruyu Şasiwar abdullwehid’e yakın birine sordu. Her ne kadar sorumuza açık cevap verilmese de ancak şöyle söyledi: “asıl amacı reform paketinin çıkmasını engellemek. Geçtiğimiz ayda Kürdistan parlamentosunda onaylanan yeni reform paketi hükümetin kararlı duruşuyla uygulamaya geçmiştir. Bu projenin parlamentodan geçmemesi için Şasiwar defalarca tehditler savurarak engellemeye çalışmıştır. Reform paketinin onaylanması halinde Güney Kürdistan’ı Bağdat’taki “Tahrir meydanı”  gibi yapacağını söylüyordu.

Projeye göre geçmiş yıllarda Hükümetin tüccarlara verdiği tüm borçlar en kısa zamanda geri ödenmeli yani hükümetin tam 800 milyon dolar tüccarlardan alacağı var. Bu paradan 51 milyon dolar şasiwar abdullwehid yanındadır. Bu borcu ödememek için şasiwar her türlü yolu denemeye başladı. Özellikle borcunu gizleme, siyasi karışıklık çıkartma tehdidi yanın da İran’a bağlı kurumlardan ve ırak şii partiler den yardım alarak var olan “mutfak tüpü” krizini hükümet karşıtı gösterilere çevirme uğraşısı için de.

Şasiwar ve 20 Litre “Gaz” Oyunu

Geçtiğimiz günlerde şasiwar bir tanker beyaz gaz alıp Duhok’un fakir bir mahallesinde her aile ye 20 litre gaz dağıttı. Ve bu girişimi ile kendisinin bir yardım kampanyası başlattığını duyurdu. Ama gerçek şu ki şasiwar’in gaz dağıtma kampanyasının amacı Kürdistan hükümeti karşıtı gösterilere taraftar toplamak ve bölge güçleri ile ortaklaşa yaptığı siyasi planın kitle tabanını yaratma çabasıdır.  Zaten yardım diye sunduğu şeyin parası da yine o yoksul halkın cebinden ve hükümetten borç aldığı paradan yapıyor. Yani halkın parasını halka yardım olarak gösterip, kandırıyor. Her ne kadar bu yardım paketi sosyal medya da gündem olmuşsa da bu planın arkasında ki art niyetini halk çok kısa bir sürede fark etti. Şasiwar hükümete olan 51 milyon dolar borcunu bu tür girişimlerle savsaklayamaz ve gizleyemez. Tek yol olarak kendisine çizdiği “şayet yeni hükümeti siyasi krizle oyalarsam bu borcu aklarım” mantığıdır. Ancak hükümetin yeni reform çalışmaları halkın taktirini toplamış ve tüm uygulamaları ile desteklenmektedir.

Kirli ve Karanlık Siyasetçi

Darka Mazi haber kaynağı güney Kürdistan’daki bir çok siyasi  parti araların da Goran, Kürdistan Demokrat parti, Kürdistan Yurtseverler ve islami parti üyelerinin bulunduğu siyasi şahsiyetlerden şasiwar hakkında topladı. Bu bilgilerin ortak yanı Şasiwar’ın Kürt ulusal çizgisinden uzak, Kürt birliğini parçalamayı amaçlayan, hükümetin zayıflıklarını kullanmayı gözeten ve bölgedeki Kürt düşmanı güçlerle ortak hareket eden özellikle de İran’ın Kürdistan bölgesini ve Irak’ı karıştırmada ki belirgin rolünü destekleyen ve Kürdistan’ı istikrarsızlığa sürükleme görevini üstlenen kişi olarak tanımlanır.

 Nasıl ki Mukteda el Sadır İran’ın direktifleri ile Irak’ın caddelerini karıştırıyorsa Şasiwar da aynı misyonu Kürdistan’da yerine getirmek istiyor. Ancak Şasiwar’ın kafasın da ne külah nede üzerin de dini cübbesi var.  Kendi gerçeğini doğru algılaması gerekiyor. Burada güneyli halkın bu sözünü hatırlatmakta fayda görüyorum “ Mirişkê çav da qazê, qûn lêbu gelyê Bazê”

Ancak burada ilginç olan şey,  “newey Nuwe” kuruluşunun daha ikinci yılın da çok ciddi örgütsel krizler yaşadı. Bu krizler Şasiwar’ın siyasi görüşlerin den çok Şasiwar’ın ahlaki durumu ile ilgili krizlerdir. Bu sebeplerden dolayı  parlamentoda bulunan  Newey Nuwe  parlamenteri “Şadi Newzad” Şasiwar’ın kendisine (video görüntüleri) düzenlediği ahlaki koplu dan dolayı görevinden istifa etti. Onun la birlikte bir sürü parti üye ve yöneticisi de Newey Nuwe den istifa etti. Bu olay Şasiwar’ın neme nem bir siyasetçi olduğunu gösteriyor. Şasiwar kendi kadrosunun ve ailesi olan “Sirwe” nin namusunu koruyamıyor nasıl olur da Kürt halkının namusunu kuruyabilsin.

16 Ekim ve Şasiwar’ın ikinci İhanet Dönemi

Başarılı geçen bağımsızlık referandumundan sonra işgalci bölge güçleri Güney Kürdistan’a karşı ortak planlar yapmaya başladılar. 16 Ekim 2017 de yani referandumdan sadece 20 gün sonra işgalci devletler İran, Irak ve Türkiye Güney Kürdistan İdari sistemini değiştirmek ve referandum ile elde edilen ulusal kazanımların lağvedilmesi için yoğun çalışmalar içerisine girdiler. Yanlarına “kuzenler grubu”(bafil-Lahur) olarak adlandırılan ihanet çetesini de alarak güney Kürdistan toprağının %50 sini işgale etmeye başladılar. Asıl amaçları bu ihanet şebekesini “kuzenler grubunu” yardımı ile güney Kürdistan’ın statüsünü tümden değiştirmek. Federal bölge hükûmetini ve parlamentosunu ortadan kaldırmaktı. Sonrasın da vilayetler sistemi ile Bağdat’a  bağlamaktı. Elde edilen tüm kazanımları ortadan kaldırmaktı. Ancak kürt halkı ve Pêşmergesi’nin Mahmudîye,Sihêla ve Pirdê deki direnişi tüm bu planları yerle bir etti.

 Şimdi de ekonomik kriz bahane edilerek, Kürdistan’ın bu durumundan sorumlu olan düşman güçlerden yardım isteyerek 16 Ekim ihanetini yeniden hortlatmak istiyorlar.  Bu yeni plan ile rayına giren ekonomik, siyasal ve diplomatik gidişatın önünü kesmek ve Kerkük ihanetinin ikinci aşamasını gerçekleştirmek istiyorlar. Şasiwar Abdullwehid’in liderliğini yaptığı bu ihanet planı Kürt halkı tarafından deşifre edilmiştir. Güney Kürdistan halkı Kerkük İhanetinden sonra bu tür planlara asla yol vermeyecektir.

Diğer Haberler