NATO’dan İdlib çağrısı

NATO'dan İdlib çağrısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İdlib’deki durumun son derece endişe verici olduğunu belirterek, Suriye rejimine ve Rusya’ya ‘saldırılara son vermeli’ çağrısını yaptı.

Stoltenberg, Brüksel’de yarın başlayacak iki günlük Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde konuştu.

Bölgedeki gelişmeler hakkında konuşan Stoltenberg, Suriye rejimi ve Rusya’ya İdlib’deki saldırıların durdurulması çağrısında bulundu.

“İdlib’deki durum son derece endişe verici” diyen Stoltenberg şunları söyledi:

“Suriye rejimi ve Rusya’ya çağrıda bulunuyorum. Çünkü Moskova, rejimin saldırılarına destek oluyor. İdlib’deki saldırılar derhal durdurulmalı.”

“Rejim ve Rusya’nın saldırıları sebebiyle insani kriz yaşanıyor” diyen Stoltenberg yüzbinlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına vurgu yaptı.

NATO Savunma Bakanları Toplanıyor

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları Ortadoğu’daki gelişmeler, terörle mücadele, Rusya, Ukrayna, Afganistan ve NATO-AB ilişkileri gibi konuları görüşmek için Brüksel’de toplanacak.

Basın açıklamasında toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, savunma bakanlarının ittifak için önem taşıyan konuları görüşmek için iki günlüğüne bir araya geleceğini belirtti

Ortadoğu

Bakanların NATO’nun Ortadoğu’da güvenlik ve istikrarın sağlanması için daha fazla ne yapabileceğini görüşeceğini kaydeden Stoltenberg, “Güney bölgemizdeki şiddet ve istikrarsızlık bölgede acı ve mülteci krizine yol açmış, terörizmi beslemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, NATO’nun bu çerçevede bölgede ortaklıklara da önem verdiğine dikkati çekerek, IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun terör örgütüne karşı önemli başarı kaydettiğini anımsattı.

NATO’nun bölgede daha fazla katkı sağlayabileceğini ifade eden Stoltenberg, savunma bakanlarının aynı zamanda Irak eğitim misyonunun geleceğini görüşeceğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna

Stoltenberg, savunma bakanlarının ikinci gün ise ilk olarak Rusya’yı ele alacağını belirtti. Rusya’nın yeni füze sistemlerinin teşkil ettiği sınamaların görüşüleceğini kaydeden Stoltenberg, “Savunma odaklı bazı tedbirler üzerinde anlaştık. Aynı zamanda silahların kontrolü ve silahsızlanmaya ilişkin kararlılığımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın SSC-8 füze sisteminin tek sorun olmadığını belirten Stoltenberg, savunma bakanlarının tüm Rus füze sistemlerine ilişkin bir görüşme yapacağını açıkladı.

Stoltenberg, Ukrayna’nın da toplantı kapsamında gündeme geleceğini; müttefiklerin Ukrayna’ya güçlü desteğinin sürdüğünü belirtti.

Afganistan

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bakanların aynı zamanda Afganistan’daki eğitim misyonunu da ele alacağını aktardı.

“Kararlı Destek Misyonu önemli katkılar sağlıyor. Mevcut sınamalara rağmen Afgan güvenlik güçleri kuvvetleniyor ve barış için koşulların sağlanmasına yardımcı oluyor” diyen Stoltenberg, Taliban’ın savaş sahasında kazanamayacağını artık kabul etmesi gerektiğinin altını çizdi.

NATO-AB ilişkileri

Stoltenberg, NATO-AB ilişkilerinin de ele alınacağı toplantıya, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile ortaklar Finlandiya ve İsveç’in katılacağını duyurdu.

Diğer Haberler