Irak: Göstericiler Muhammet Tevfik Allavi’ye hükümet kurma görevinin verilmesini protesto etti

Irak: Göstericiler Muhammet Tevfik Allavi’ye hükümet kurma görevinin verilmesini protesto etti

 Irak’ın Zikar kentinde devam eden gösterilerde protestocular, Muhammed Tevfik Allavi’ye hükümeti kurma görevi verilmesine tepki göstererek, bazı köprü ve yolları ulaşıma kapattı.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın “Mavi Şapkalılar” olarak bilinen taraftarlarına meydanlardan çekilme talimatı vermesinin ardından Bağdat, Basra, Kerbela, Necef, Misan, Nasıriye ve Divaniye kentlerinde protestolar yoğunlaşmaya başladı.

Sadr’a bağlı mavi şapkalılar geçtiğimiz Perşembe günü Necefte göstericilere saldırmış ve 6 kişinin ölümüne yol açmıştı.  Ayrıca Mavi Şapkalılar polis ile de çatışmıştı.

Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu protestocular, Allavi’nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesine ve ülkedeki siyasi partilere tepki gösteriyor.

Göstericiler ayrıca, Zikar Emniyet Müdürü’nün görevden alınmasını talep etti.

Zikar’da uzun bir sürenin ardından protestocular tarafından bazı yol ve köprüler trafiğe kapatılırken, Babil’de ise valilik binasının önünde toplanan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunuldu.

Irak İnsan Hakları Komisyonu, gösterilerin başladığı tarihten bugüne 550 göstericinin öldürüldüğünü, 22 kişinin suikasta kurban gittiğini, 72 kişinin de akıbetinin bilinmediğini açıklamıştı.

Protestocular ise gösterilerin başladığı geçtiğimiz 1 Ekim 2019’dan bugüne kadar 800’ü aşkın Iraklının öldürüldüğünü belirtiyor.

Diğer Haberler