Rusya- Türkiye gerginliği; Ortak devriye yine yapılmadı

Rusya- Türkiye gerginliği; Ortak devriye yine yapılmadı

Türkiye ile Suriye rejimi arasında İdlib’te yaşanan gerginliğin dozu yükseliyor. Bu durum direk olarak Türkiye- Rusya ilişkilerini de etkiliyor. Türkiye Rusya ve ortaklarını Astana sürecine bağlı kalmamakla suçluyor.

İdlip krizinin başından beri ikinci kezdir Türkiye Rusya ile ortak devriyeye katılmıyor. Devriye görevleri Rusya ile Türkiye arasındaki Rojava Kürdistanı’nın da bir tampon bölge oluşturulmasına ilişkin anlaşma çerçevesinde gerçekleştiriliyordu.

Türkiye İdlip konusunda ürekli olarak sert açıklamalar yaparak, Rejim İdlip operasyonuna devam ederse bizde onunu vururuz biçiminde sert açıklamalar yapıyor.

Türkiye’den yapılan sert açıklamaların ardından İran’dan da açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Suriye’ye destek verdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi: “Suriye Ordusu, işgal veya terörizm altındaki her Suriye toprağında operasyon düzenleme hakkına sahiptir.”

Rusya’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinin Başkanı Yuriy Borenkov, Rus askeri polislerinin Rojava Kürdistanı’nın Türkiye ile olan sınır bölgesindeki devriye görevine devam ettiğini bildirdi.

Borenkov’a göre, Rus askeri polisleri Suriye-Türkiye sınırında belirlenen güzergah üzerindeki devriyelerine devam etti. Rus Hava Kuvvetleri de havadan devriye gerçekleştirdi. Rus askeri hava araçları Rojava Kürdistanı’nın Qamişlo Havalimanı’ndan havalandı.

Borenkov, Suriye’deki teröristlerin İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde 17 yerleşim birimine saldırılarına devam ettiğini söyledi. Borenkov, söz konusu bölgelere 25 kez ateş edildiğini tespit ettiklerini belirtti.
Devriyelerin olaysız geçtiği de kaydedildi.

Diğer Haberler