Rusya ve Çin’in veto etmesiyle birlikte Irak ve Ürdün’den Suriye’ye gitmesi planlanan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım konvoyunun sınırda bekletildiği bildirildi.
Ocak ayı başında BM Güvenlik Konseyi, altı yıldır devam eden ve Suriye’deki mülteci ve diğer sivillere ulaştırılan insani yardımın devam etmesine karar verdi. Söz konusu yardımlar Türkiye’deki iki sınır noktasından devam ederken, Rusya ve Çin’in veto etmesiyle Iran ve Ürdün sınır şeridinde durduruldu.
BM İnsani Yardım Başkanı Mark Lowcock çarşamba günü yaptığı açıklamada 400 bin tıbbi malzeme paketinin Irak sınırında sıkıştığını belirtirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uyarıda bulunduğunu, önlem alınmazsa Suriye’de devam eden tıbbi yardım ve sağlık hizmetlerinin aksayacağını söyledi.
Lowcock, “Ocak ayı içerisinde Şam’dan Suriye’nin kuzeydoğusuna hiçbir tıbbi yardım konvoyu ulaşmadı. En son aralık ayında sadece 3 hava nakli yapılmıştı” dedi.
Lowcock, Suriye hükümeti dahil tüm taraflarla konunun görüşüldüğünü belirterek, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan ve insani yardım taşınmasında kritik öneme taşıyan bir otobanın açılmasına çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise, konuyla ilgili çekincelerin yersiz olduğunu savundu.
Nebenzia, Suriye’deki durumun değiştiğini, ülkeye Türkiye üzerinden yardım geldiğini ve Irak sınırının kapatılmasının sorun teşkil etmeyeceğini söyledi.
Çin BM Büyükelçisi Can Yün (Zhang Jun) ise, ABD’nin kendilerine yönelik suçlamalarını kabul etmediklerini belirterek, “Her ülke kendi pozisyonunu koruma hakkına sahiptir. Koloni dönemini çoktan geride bıraktık. Dünya artık çok değişti. Tüm ülkeler hep ABD ve İngiltere’nin yanında mı yer alacak?” ifadelerini kullandı.
Yetkililer Suriye’ye gönderilen insani ve tıbbi yardım malzemelerinin Irak ve Ürdün sınırının kapatılmasıyla yüzde 40 oranında düştüğünü belirtiyor.
Kaynak k24