Neandertal 40 bin yıl önceye kadar yaşamış arkaik sapiens türü insandir. Neandertal Neandertal nedir? Neandertal ne zaman yaşamıştır? Neandertal ile Homo Sapiens arasındaki farklar nelerdir? İşte Neandertal hakkında bilmeniz gereken her şey…
Avrupa’da, Orta ve Kuzey Asya’da yaşamıştır. Yaşadıkları bölgelerde taş yontmalı aletler bırakmışlardır. 160 bin yıldan daha genç olan bu aletlerin hemen hemen tümü Musteryen adı verilen stil ile yapılmıştır.
Bilimsel olarak Homo Neanderthalensis olarak adlandırılan Neandertal, Homo Sapiens’in bir alt türüdür. Modern insan ve Neandertal arasındaki DNA bağı yüzde 99,7’dir. Bu oran Neandertal’e en yakın tür olarak bilinen şempanzelerde yüzde 98,8’dir.
Neandertal’in görünüşü nasıldı?
Modern insanlara kıyasla Neandertal daha kısa boyluydu, bacakları daha kısaydı ve vücudu büyüktü. Neandertal’in vücut büyüklüğü Bergmann Kuralı ve Darwin adaptasyon teorisine uygundur. Kadın ve erkek Neandertal’in kafatası boşluğu 1,600 cm ila 1,300 cm küp arasındadır. Erkek Neandertal Amud-1’de bu oran 1.736 cm küpe çıkabilmektedir. Modern insanın kafatası boşluğu 1.250 cm ila 1,400 cm küptür. Ortalama bir erkek Neandertal’in boyu 164 ila 168 cm iken kadınlarda bu rakam 152 ila 156 cm arasındadır.
Neandertal Genom Projesi 2010 yılında, Neandertal’in ırk karışımı sebebiyle modern insanın gen yapısını da değiştirmiş olduğunu ortaya çıkardı. Irk karışımı tahmini olarak 50 ila 60 bin yıl önce yaşandı. Sahra Altı Afrika dışında yaşayan modern insanın birçoğunda Neandertal genomu örnekleri görülür. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar ırk karışımının 3 fazda gerçekleştiğini ortaya koydu. İlk faz, Afrikalı olmayan modern insanların Afrika’yı terk etmesinin ardından, ikinci faz, ata Melanezyalılar’ın kollara ayrılmasından hemen sonra (bu insanlar daha sonra Denisova insanı ile karşılaştı) gerçekleşti. Üçüncü faz da, Neandertal ve Doğu Asya atalarını kapsar. kaynak: BBC NEWS