İtalyan gazeteden iddia: Kasım Süleymani operasyonunun direktörü vuruldu

İtalyan gazeteden iddia: Kasım Süleymani operasyonunun direktörü vuruldu

Ortadoğu’da Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası yaşanan siyasi ve askeri gerilim her gün artıyor. Bu gün de İtalyan gazetesinin ortaya attığı iddia bu gerilimi arttıracak gibi görünüyor. Buna göre İran Kasım Süleymaniye eş değer bir ABD yetkilisini öldürdü.

İtalya merkezli haber sitesi Gospa News’a göre, Bağdat’ta öldürülen İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani suikastı planlayıcısı ‘Ayetullah Mike’ lakabıyla da tanınan ABD’li ajan Michael D’Andrea’nın, Afganistan’daki uçak kazasında öldüğü bildirildi.

Gospa News’in haberinde, düşürülen uçakta hayatını kaybeden ‘Ayetullah Mike’ lakabıyla da tanınan ABD’li ajan Michael D’Andrea’dan, “Orta Doğu’daki operasyonlarda Langley (Virginia) Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın ‘ünlü’ ve ‘gizemli’ komutanıydı” diye bahsetti.

 Casus Michael D’Andrea’nın içinde bulunduğu düşürülen ABD uçağının, CIA’nın Irak, İran ve Afganistan’daki gelişmeleri izlemek için kullandığı ve içinde Amerika’nın en gelişmiş casus platformu ile tüm ekipmanlarını barındırdığı öne sürüldü.

Bununla birlikte, D’Andrea’nın ölüm iddiasıyla ilgili haberler, Amerikan askeri istihbaratı ve Rus istihbaratı tarafından da doğrulandı.

Afganistan’ın Gazne vilayetinde dün yerel saatle 13.00 sıralarında Amerikan ordusuna ait bir uçak düşmüştü.

Amerikan askeri uçağın Taliban tarafından kontrol edilen Deh Yak adlı dağlık bir bölgede düştüğü belirtilmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD’li yetkililer, düşen hava aracının uçak üreticisi Bombardier’e ait bir iş jetinin askeri versiyonu olduğunu ve iletişim maksatlı kullanıldığını anlattı. Küçük uçakta en fazla 5 kişi bulunduğunu söyleyen yetkililer, füzeye dair bir bulgu olmadığını, olayın kaza gibi göründüğünü ileri sürdüler.

Bu açıklamadan önce ise, bölgede etkili olan Taliban örgütü uçağı kendilerinin düşürdüğünü bildirdi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid açıklamasında, uçağın istihbarat görevinde olduğunu, kabinde üst düzey Amerikalı subayların bulunduğu söyledi.

Öte yandan Taliban savaşçılarının, Afgan güçlerini Amerikan askeri uçağının düştüğü yere ulaşmasını engellediği bildirildi.

Reuters haber ajansı, kaza bölgesine giden Afgan güçlerinin, Taliban tarafından pusuya düşürüldüğünü açıkladı.

Diğer Haberler