Dünyanın önde gelen dergilerinden The Economist, Demokrasi Endeks Raporu’nu yayımladı. Kürdistan işgalci ülkeleri Suriye, İran, Türkiye ve Irak ise en geri sıralamada son da kaldı. İngiltere’de yayın yapan The Ekonomist raporunda Türkiye, Irak, Suriye ve iran demokraside çok geri sıralarda kaldı.
Raporda 8 ila 10 puan alan ülkeler ‘tam demokrasi’, 6 ila 8 puan arasındaki ülkeler ‘kusurlu demokrasi’, 4 ila 6 puan arasındakiler ‘hibrid demokrasi’ ve 0 ile 2 puan alanlar ise ‘otoriter rejimle’ yönetilen ülkeler olarak değerlendirildi. 110. sıradaki Türkiye 4,09 puanla ‘hibrid demokrasi’ (melez demokrasi) ile yönetilen ülkeler içinde yer aldı.
167 ülkenin değerlendirildiği raporda Türkiye 110. sırada yer aldı. Türkiye’nin demokrasi puanı ise 4,37’den 4,09’a geriledi. Türkiye bu sıralama ile Nijerya, Uganda, Zambiya, Lübnan, Sri Lanka gibi ülkelerin gerisinde kaldı.
Iran ise otoriter rejimler sıralamasında yer alarak demokrasi puanı 2,1 olarak belirlendi. Irak’ta otoriter rejimler sıralamasında yer aldı. Demokrasi puanı ise Puanı ise ,4 olarak belirlendi. Suriye ise bu sıralamada 1,43 ile sondan dördüncü oldu.
Ülkelere 10 üzerinden puanların verilen araştırmaya göre, Norveç (9,87), İzlanda (9,58), İsveç (9,39), Yeni Zelanda (9,26) ve Finlandiya (9,25) ilk beş sıra içinde yer aldı. Son 5 sırada ise Çad (1,61), Suriye (1,43), Orta Afrika Cumhuriyeti (1,32), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (1,13) ve Kuzey Kore (1,08) yer aldı.
Sıralamada, seçim süreci, çoğulculuk, hükümetin işleyişi, siyasi katılım, demokratik siyasi kültür ile sivil özgürlüklerle ilgili kriterler özellikle değerlendirildi.
Konu ile ilgili yapılan araştırmanın sonuç bölümünde, dünya genelinde demokrasilerde gerileme yaşandığı saptamasında bulunuldu.