Libya Konferansı’ndan “ Libya’ya Silah Ambargosu” kararı çıktı

Libya Konferansı’ndan “ Libya’ya Silah Ambargosu” kararı çıktı

Libya için önemli bir konferans olan Almanya’nın ev sahipliği yaptığı konferansa Libya adına katılan her hangi bir gurup bulunmuyor. Konferans ise silah ambargosu kararı aldı. Türkiye’nin beklemediği bu kararın ne kadar etkili olacağı ise bilinmiyor

Berlin’de bu gün yapılan  Libya Konferansı’na Erdoğan, Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Başbakanı Li Kıçiang, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Afrika Birliği’nde önemli konumu olan Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Libya’nın batıdaki komşusu Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Birleşmiş Milletler’in Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile AB, Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcileri katıldı.

Konferansa ev sahipliği yapan Almanya’nın Başbakanı Merkel, konferansa katılan tarafların BM gözetimi altında Libya’ya silah ambargosu uygulanması ve tüm tarafların buna uyması konusunda anlaştığını söyledi. Merkel, “Libya Konferansı BM’nin Libya’daki barış çabalarına katkı sundu. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Hafter ve Serraj’ın bugün burada olması çok önemliydi. Libya Konferansı’na katılan taraflar, ateşkes süresi boyunca Libya’daki gruplara silah yardımı ve askeri destek vermeyi durduracağını temin etti. Ateşkesin devamlılığı konusunda hemfikir olduk. Ateşkesin sürdürülmesini sağlayacağız. Geçici ateşkesi kalıcı hale getirmeyi umuyoruz” dedi.

 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Bugün son derece güçlü bir sinyal verdik. Libya’daki soruna askeri bir çözüme varılamaz. Çatışmanın tarafları da aynı şekilde bu fikirdeydi. Tüm katılımcılar çatışmaya ve Libya’nın iç işlerine müdahale edilmesinden kaçınması konusunda fikir birliğine vardılar. Aynı şekilde tüm askeri çatışmaların durdurulması çağrısında bulunduk. Taraflara BM’nin silah ambargosuna saygı göstermeleri çağrısında bulunuyorum” dedi.

Diğer Haberler