Selahattin Demirtaş’a ödül

Selahattin Demirtaş’a ödül

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından 2001 yılından beri düzenli olarak verilen “İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü”, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a verilecek. Taksim Hill Otel’de yarın (10 Ocak) 19.00’da düzenlenecek törende ödülü Demirtaş adına eşi Başak Demirtaş alacak.

SODEV Ödülü”nün seçici kurulu tarafından bu yıl Demirtaş’a ödülü şu gerekçeyle verdiğini açıkladı: “15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminin neden olduğu olağanüstülük hali fırsat bilinerek 2 Kasım 2016’da gözaltına alınıp hapse konulan Selahattin Demirtaş’ın üç yıl iki ayı aşmış bulunan mahpusluğunu bir ‘siyasi tutsaklık’ olarak görmekteyiz. Seçici Kurul, Demirtaş’ın, temel anayasal haklarının bu siyasi tutsaklık nedeniyle sistemli olarak çiğnenmesi karşısında aldığı, insan hakları, demokrasi, barış ve özgürlüklerden yana tutumların, SODEV Ödülü’nün adında zikredilen değerleri güçlendirdiği kanaatine varmıştır.

Demirtaş cezaevinde tutulduğu süre zarfında Türkiye’nin meselelerine ve gündemindeki konulara ilişkin olarak kamuoyuna, sorumluluk bilinciyle ve zamanlıca verdiği mesajların, ülkede demokrasinin ve barışın tecellisine, toplumun farklı kesimleri arasındaki dayanışma ruhunun güçlendirilmesine istisnai ve kritik önemde katkıda bulunduğu da Seçici Kurul tarafından değerlendirildi.

Demirtaş’ın uzayan mahpusluğunun sonucunda ortaya çıktığı aşikar olan sağlık sorunları, maruz kaldığı özgürlük ve güvenlik hakkı gaspının vicdani ağırlığını daha da artırmaktadır. Ayrıca, Demirtaş’ın, yargılandığı Ankara’dan çok uzakta, Türkiye’nin en batı ucundaki Edirne’de hapiste tutulması da adil yargılanma hakkının ihlalini büyüten bir faktördür.

2019, Demirtaş’ın maruz bırakıldığı insan hakları ihlallerinin ve bunların sonucunda yaşadığı tahribatın ağırlaştığı bir yıl olmuştur. Buna rağmen Demirtaş 2019’da barış, demokrasi ve dayanışmayı sakınan sorumlu tutum ve üslubunu korumakla kalmayıp güçlendirmiştir.

Demirtaş’ın 2019’daki halkın temel demokratik süreçlere katılımının sağlanması ve Türkiye’de demokrasi, barış ve dayanışma hattının bu yolla tahkim edilmesi yönündeki dikkate değer kişisel çabası, kendisini, bir parti ya da siyasi harekete aidiyetle anlamlandırılmanın ötesinde, aşkın bir konuma taşımaktadır. Seçici Kurul 2019 SODEV Ödülü’nü Selahattin Demirtaş’a verilmesini işte tüm bu faktörleri göz önüne alarak tercih etmiştir.”

Diğer Haberler