Irak Parlamentosu’nun aldığı karar Türkiyeyi nasıl etkileyecek. Türk askerleri bölgeden çıkacak mı?
Irak parlamentosu dün 5 Ocak tarihli oturumunda Irak’ta ki yabancı askeri güçlerin çıkarılması için karar aldı. Öncesinde ise DAiŞ’le mücadele ortak koalisyonu ile ortaklığını bitirdi. Sünni ve Kürt parlamenterler parlamentonun ABD askeri varlığını bitirme kararı oturumuna katılmadı.
Parlamentonun kararından sonra ise Trump Irak’a iran’dan daha ağır bir yaptırım uygulama tehdidinde bulundu. 3 Ocak tarihinde Kudüs Tugayları Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ile üç gün içinde Ortadoğu’da tansiyon yükseldi. Süleymaninin öldürülmesi hem bölge ülkelerini hem dünya ülkelerinin durumunu yakından ilgilendiriyor.
Süleymaninin öldürülmesi sonrası gelişecek kriz ortamında en çok etkilenecek taraflardan biri de Türkiye. Türkiye ABD ve iran çelişkesinde bir taraf olmaya zorlanacak. Ve şimdiye kadar yürüttüğü denge siyasetini devam ettiremeyecek. Ve şu anda ırak parlamentosunun aldığı yabancı güçlerin çıkarılmasını dönük yasadan da direk olarak etkilencek. Çünkü Türkiye’nin Güney Kürdistan’da 10 ayrı üs bölgesi bulunuyor. Bu üs bölgeleri 1997 yılında Irak ve uluslar arası toplumun izin vermesi ile alana yerleşti. En son olarak 2013 yılında da Musul’a bağlı Başika alanında askeri üs kurdu.
ırak parlamentosu daha 2016 Ekim ayında Türk askerlerinin çıkarılmasına dönük 7 maddelik bir kararı onaylamıştı. Fakat Irak’ta ki istikrarsız durumdan kaynaklı olarak bu karar uygulamaya konmadı.
Türkiye’nin son karara karşı resmi bir tutum açıklamaktan sakındı. Türkiye Dış işleri Bakanı Çavuşoğlu, Ankara’da 2019 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi ve Türk askerlerinin Irak ve Kürdistan’da ki varlığına dönük olarak “bizi etkilemez” dedi.
Çavuş oğlu açıklamasında şunları söyledi: Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Irak Meclisi’nin ABD ve yabancı askerlerin gitmesi kararı bağlayıcı değil. Süleymani’nin öldürülmesi radikallerin elini güçlendirecek”
İranlı General Kasım Süleymani’nin ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürülmesi olayına değinen Çavuşoğlu, “Süleymani’nin öldürülmesi bölgemizin barışı için ciddi bir risk olmuştur” ifadesini kullandı.
ABD ile İran arasındaki olaylara ilişkin, “Gerginliğin azaltılması için diğer ülkelerle çaba sarfetmeye devam edeceğiz” diye konuştu.