Irak’da gerilim arttı: ABD’nin Haşdi Şabi’ye saldırılarısına Şii cepheden cevaplar gecikmedi

Irak’da gerilim arttı: ABD’nin Haşdi Şabi’ye saldırılarısına Şii cepheden cevaplar gecikmedi

Dün gece ABD güçlerinin Haşdi Şabi bileşeni Hizbullah Tugaylarına saldırısının ardından Irak ve iran’da ABD’ye çok yönlü tepki açıklamaları geldi. İran dış işleri bakanlığı sözcüsü, Haşdi Şabi Komutanlığı, Sadr’a bağlı Sairun Kolasiyonu ve Irak parlamentosunun ikinci büyük kolasiyonu Hadi Amiriye bağlı Fetih gurubundan da açıklamalar gecikmedi.

İran: ABD saldırısı terörizmin örneğidir

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, ABD’nin Irak’ın batısındaki Haşdi Şabi bileşeni Hizbullah Tugayları’nın (Ketayib Hizbullah) askeri üssüne yönelik düzenlediği saldırıya tepki gösterdi.

Sözcüsü Abbas saldırıyı kınayarak, “ABD’nin Irak toprakları ve güçlerine karşı askeri saldırısı terörizmin açık bir örneğidir” dedi.

“ABD’den Irak’ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duymasını ve içişlerine müdahaleyi bırakmasını” isteyen Musevi, şunları söyledi:

“Bu saldırılar bir kez daha Amerika’nın IŞİD ile mücadelesinin yalan olduğunu doğruladı. ABD son yıllarda IŞİD’li teröristlere ağır darbeler vuran güçlerin mevzilerini hedef almıştır. Bu saldırılarla Amerika terörizme güçlü destek verdiğini ülkelerin egemenlik ve bağımsızlığına saygı duymadığını gösterdi. Bu devlet yasadışı eylemin sonuçları için sorumluluk kabul etmelidir.”

Şii siyasi partiler, ABD de dahil tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması çağrısı yaptı

Irak meclisinde en büyük parti konumundaki Sairun Koalisyonu lideri Mukteda es-Sadr’ın Askeri Yardımcısı Kazım İsavi, saldırının Irak’ın egemenliğine ve Haşdi Şabi’ye karşı yapıldığını belirtti.

Mecliste 15 milletvekili bulunan ve Haşdi Şabi’ye bağlı diğer milis gücü Asayib Ehlilhak da ABD askerlerinin Irak’tan gönderilmesi için meclise yasa çıkarması çağrısı yapmıştı.

Irak’ta Şii milis gücü Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri liderliğinde ve meclisteki 2. parti konumundaki Fetih Koalisyonu, ABD’nin saldırısını kınadı.

Fetih Koalisyonundan yapılan açıklamada, meclisteki tüm siyasi partilere ABD dahil olmak üzere Irak topraklarındaki tüm yabancı güçlerin çıkarılması için acil bir şekilde karar alınması çağrısında bulunuldu.

Haşti Şabi’den tehdit gibi açıklama?

Saldırıya tepki gösteren Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis açıklamasında, “ABD güçlerine karşı cevabımız çok sert olacaktır” dedi.

Diğer Haberler