ABD Senatosu, Türkiye’ye yaptırım içeren ‘savunma bütçesi’ tasarısını kabul etti, Türkiye’den cevap gecikmedi

ABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırım içeren'savunma bütçesi' tasarısını kabul etti, Türkiye’den cevap gecikmedi

Tasarı, Türkiye’ye F-35’lerin teslim edilmesini yasaklıyor, ayrıca Rusya ile askeri işbirliğini engelleme yönlü kararlar bulunuyor.

ABD Senatosu, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını da öngören 2020 yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası’nı 86’ya karşı altı oyla kabul etti. Tasarı, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının transferini yasaklarken, S-400 alımı nedeniyle de yaptırım uygulanması çağrısında bulunuyor.

Tasarı, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye üretici ortaklarından olduğu ancak projeye katılımının askıya alındığı F-35 savaş uçaklarının sevkiyatını yasaklıyor. Aynı zamanda S-400 alımı Rusya savunma sektörü ile yapılan önemli düzeyde bir alışveriş olarak tanımlanıyor ve ABD yasası gereği Türkiye’ye yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor. Ancak bu tasarıda da yaptırım konusunda bir takvim öngörülmüyor.

Trump  tasarının Senato’dan geçmesinin hemen ardından imzalayacağını belirtmişti.

Türk Dış işleri Bakanlığından cevap ise gecikmedi

Açıklamada, son dönemde Kongre’nin her iki kanadında iç siyasi hesaplarla yürütülen ve Türkiye aleyhtarı malum çevrelerce de desteklenen girişimler için “milli güvenliğimizle ilgili egemen kararlarımıza saygısızlığın yeni bir tezahürüdür” değerlendirmesine yer verildi.

Söz konusu girişimlerin Türk-ABD ilişkilerine zarar vermenin ötesinde bir işlev görmediğine işaret edilen Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Temsilciler Meclisi’nin 29 Ekim’de kabul ettiği benzer içerikli bir yasa tasarısına gerekli tepkiyi vermiştik. Bu kez Senato’nun gündemine alınmaya çalışılan tasarı, yaptığımız izahatların anlaşılmak istenmediğini gösteriyor. ABD Kongresini, Türk-ABD ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak geçtiğimiz haftalarda en üst düzeyde teyit edilen ortak hedeflerimize zarar vermeyecek yapıcı bir tutum benimsemeye ve aklıselimle hareket etmeye çağırıyoruz.”

Diğer Haberler