Uluslararası Af Örgütü: İran’da tutuklular idam edile bilir

Uluslararası Af Örgütü: İran’da tutuklular idam edile bilir

Uluslararası Af Örgütü bir rapor yayınlayarak İran ve Doğu Kürdistan’da ki son olaylarda yaşananları değerlendirdi. Raporda olaylarda 304 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü ve tutukluların idam cezası alabileceğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü İran’daki olaylara dönük bir rapor yayınladı. Raporda 15-18 Kasım günlerinde 304 kişinin öldürüldüğünü belirtti, yaralı sayısı ise binleri aşıyor. İran devleti olaylar şahitlerini ise tehdit ederek konuşmalarını engelliyor.

Raporda İran ve doğu Kürdistan’da ki olayların görüntü ve şahitlerin ifadelerinden anlaşılanın gerçek mermi kullanılan silahların direk göstericileri hedeflediği belirtiliyor. Eylemlerde binlerce gösterici, gazeteci, öğrenci ve insan hakları savunucuları tutuklandı.

Uluslararası Af Örgütü raporda tutuklananlardan 180 kişinin olaylara öncülük yapma gerekçesi ile tutuklandığını belirtti. Ayrıca rapor bu kişilerin ölüm cezasına çarpıtıla bileceğine de yer verildi.

Raporda devamla şunlara yer verildi: “İran devleti gösteriler düzenlendiği zaman internetleri keserek gösterilerin görüntü ve fotoğraflarının yayınlanmasını engellemek istedi. 9 gün boyunca internet tümden kesildi. Gösterilerin bir ay önce sonlanmasına rağmen hala olaya ilişkin ev basınları ve tutuklamalar yapılıyor.

Diğer Haberler