Esad: Türk ordusu Suriye’den çekilsin

Esad: Türk ordusu Suriye'den çekilsin

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Türk Ordusunun Suriye topraklarından çıkasını istedi. Türk ordusu egemenliğimiz için tehlikelidir dedi.

İtalyan televizyonu Rai News 24 ile kapsamlı bir söyleşi gerçekleştiren Esad, iç savaşta gelinen noktayı değerlendirdi. Türkiye’nin politikalarını da değerlendiren Esad’ın egemenlik konusunda herhangi bir pazarlık yapılmayacağını vurgulaması, Erdoğan’la olası görüşmeye de ‘ Türk ordusunun çekilmesi ve Suriye’nin çıkarları’ şerhini düşmesi dikkat çekti.

Esad değerlendirmesinde Türkiye’nin idlib’de El Nusra’yı desteklediğini, ayrıca Suriye’nin Kuzeyini işgal ettiğini belirtti.
Esad, ‘Rusya’nın Türkiye’yle Suriye toprakları üzerinde pazarlık yaptığına’ ilişkin soruya yanıtında, Rusya’nın uluslararası hukuk çerçevesinde terörle mücadele ettiğini söyledi. Esad, “Türkiye ile pazarlık yapmaları Türk işgalini destekleme demek değildir. Onlar, Türklere Suriye’den çıkmaları gerektiği ikna etmek konusunda bir rol oynamayı istediler. Onlar Türkleri desteklemiyorlar. ‘Bu iyi bir gerçekliktir ve Suriye’nin bunu kabul edilmesi gerekiyor’ diyemiyorlar. Bunu söylemiyorlar” dedi.

Rusya’nın ‘ABD ve Batı’nın olumsuz rolü nedeniyle Türkiye ve Kürtlerle denge sağlamak için müdahale ettiğini’ söyleyen Esad, “Gelecekteyse tutumları çok nettir: Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü. Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüyse Türk işgaliyle çelişmektedir. Bu da çok açık ve nettir” diye konuştu.

Esad, “Egemenlik konusunda Ruslar da pazarlık etmeyecektir” deyip ekledi: “Kısa vadeli durumla ilgili pazarlık olabilir, lakin, uzun vadeli veya orta vadeli ise Türkiye’nin çekip gitmesi gerekiyor. Bunda şüphe yoktur.”
Suriye lideri, “Uzun vadede Sayın Erdoğan’la görüşme planı var mı?” sorusuna ise , ‘Suriye’nin çıkarları’ vurgusu yaparak yanıt verdi. Esat şunları söyledi: “Günlerden bir gün, eğer bu durumla karşı karşıya kalırsam onur duymayacağım, bu gibi çıkarcı İslamcılarla işbirliğinden nefret duyacağım. Müslüman değiller, İslamcılar. Bu da başka bir terim, siyasi terim. Lakin ben her zaman söylüyorum, görevimin duygularımla hiçbir ilişkisi yoktur. Yaptıklarımla mutlu veya mutsuz olmamla da, görevim Suriye’nin çıkarlarıyla ilgilidir. Dolayısıyla, bu çıkarlar neredeyse oraya yönelirim.”

Beşar Esed serokê rejîma Sûriyê di hevdîtinekê de li gel kenala “Rai News 24” a Îtalî behsa rojeva Sûriyê kir û got: “Bi sedema dagîrkariya Tirkiyê, hejmareke navçeyên Sûriyê ketiye di xeterê de û divê arteşa Tirkiyê Sûriyê bi cî bihêle”.
Esed behsa serweriya Sûriyê û yekparçeya xaka wilat kir û dest nîşan kir ku Tirkiye li Idlibê piştgiriya bereya El Nusre dike, herwiha li bakurê Sûriyê xaka Sûriyê dagîr kiriye.

Hemwext got: “Ji aliyê siyasî ve, rewşa Sûriyê tevlîhevtir dibe, ji ber ku welatên, ku destwerdanê di nav Sûriyê de dikin zêde dibin, kirîz berferehtir dibe”.
Li derbara têkiliyên Rûsya Federal bi Tirkiyê re, serokê Sûriyê dibêje: “Rûsya Federal piştgirya Tirkiyê nake, ev rastiyeke û nayê veşartin”.
Ev daxweyaniya Beşar Esedê serokê Sûriyê a îro, hemwexta daxweyaniya Receb Teyb Erdogan serok komarê Tirkiyê tê ku li heftiya rabûrî di civîna encûna serkirdatiya partiya xwe a Dad û Geşepêdanê de gotbû: “Ew neçûne di Sûriyê de ku jê derbikevin, her wiha tesbît kir ku tenê ewê bi gotina gelê Sûriyê derbikevin”.

Diğer Haberler