Ayın 7’sinde yapılması planlan YNK 4’üncü Kongresi iki gün önce Genel Yönetim Kurulun yaptığı toplantı ile tekrar ertelendi. Yönetim içi çekişmelerin ertelemenin nedeni olduğu bildiriliyor.
YNK 2010 yılında yapılması gereken 4’üncü Kongresini 9 yıldır erteliyor. En son olarak 7 Kasım’da yapılması gereken kongre dün yönetim kurulunun yaptığı toplantı ile tekrardan ertelendi. Genel Yönetim Kurulu ayrıca toplantıda 9 Aralıktan itibaren yerel il teşkilatlarının konferans yapmalarını da kararlaştırdı. Erteleme YNK tabanı ve yerel kadroları tarafından tepki ile karşılandı.
Erteleme nedeni olarak daha önce YNK Politbürosu üyesi olan bazı kişilerin kongrede konumlarını kaybedecekleri kaygısı ile kendilerine bağlı kişi ve gurupları harekete geçirerek hazırlık komitesini baskı altına alması gösteriliyor.
YNK içinde ve YNK’nin etkili olduğu bölgelerde büyük imtiyazlara sahip olan bu kişilerin bireysel kaygıları ile YNK merkezini zorda bıraktığı düşünülüyor.
YNK’nin içinde bu durum artık yüksek sesle de tartışılıyor. YNK’nin etkili üyelerinden Latif Reşit iki gün önce yaptığı açıklamada ‘ YNK’nin bazı yöneticilerinin parti yöneticisi olma imtiyazlarını kendi ekonomik ve etkinlikleri için kullandıklarını ve bu kişilerin kongrenin yapılmasına engel olduğunu’ belirtti.
YNK’nin bu kaygıları gidermek için programa YNK yönetim sistemi içinde yeni bir organ koyarak sorunu çözmek istediği belirtiliyor. Danışma Meclisi veya gözlemciler meclisi adını alacak bu yönetim kurumunda eski yönetimden yeni politbüroya seçilmeyecek kişilerin yerleştirilmesi düşünülüyor. Bu kişilerle kongre öncesi görüşülerek bu konuda ortak bir konsensüs oluşturulması bekleniyor.
1975 yılında kurulan YNK’nin Genel Sekreteri Celal Talabani 2012 Mart ayında beyin kanaması geçirdi. Daha sonra ise YNK içinde ki sorunlar sona ermedi. YNK’nin yeni genç kuşağı Lahor Şex Cengi, Pavel Talabani vb. isimler her ne kadar YNK içinde gurupların olmadığını iddia etse de geçen süreç durumun pek böyle olmadığını ortaya koydu.
YNK kendi iç dengesini sağlamak için asayiş, Peşmerge, istihbarat, ekonomi, basın vb. gibi temel organları parti içindeki hizipçi guruplar arasında paylaşıldı. Bu nedenle de YNK daha çok bir koalisyon örgütü gibi çalışmaları yürüttü. Bu durum tüm stratejik kararlarda parçalı ve dağınık bir duruşa yol açtı. 9 yıldır ertelenen 4. Kongrenin ise hala yapılıp yapılmayacağı veya yapılsa bile hangi sonuçları ortaya çıkaracağı konusunda kuşkular bulunuyor.