Uluslararası Af Örgütü: iran’da en az 208 kişi hayatını kaybetti

Uluslararası Af Örgütü: iran’da en az 208 kişi hayatını kaybetti

Uluslararası Af Örgütü, İran’daki benzin zammına tepki gösterilerinde  güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucunda en az 208 kişinin hayatını kaybettiğini bildirildi.

Uluslararası Af Örgütünden yapılan yazılı açıklamada, benzine getirilen zam nedeniyle İran ve Doğu Kürdistan genelinde patlak veren protestolar sırasında en az 208 kişinin hayatını kaybettiği, ölü sayısının tahmin edilenden fazla olabileceği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther, “Bu şoke edici ölü sayısı İranlı yetkililerin insan hayatına utanç verici saygısızlığını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Luther, ölümlerden sorumlu kişilerin hesap vermesi gerektiğini belirterek, “İranlı yetkililerin daha önceki yasa dışı cinayetler ve protestoculara karşı keyfi güç kullanımıyla ilgili bağımsız, tarafsız ve etkili soruşturmalar yapmakta isteksiz olduklarını göstermeleri sebebiyle, sorumlulara hesap sorulmasını sağlamak için uluslararası toplumu yardıma çağırıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın verilerine göre gösterilerin sadece gerçekleştiği Doğu Kürdistan kentlerinde 50’nin üzerinde Kürt gösterici hayatını kaybetti, hayatını kaybedenlerden 35’inin kimlik bilgileri açıklandı.

İran ise bu açıklamaları yalanlayarak ölü sayısının savcılık tarafından açıklanacağını belirtiyor.  Ayrıca İran TV’leri halkın barışçı gösterilerine kimliği bilinmeyen kişilerce ateş açıldığını da zaman zaman iddia etti. Ayrıca İran gösteriler boyunca resmi yayın organlarından göstericilerin silahlı olduğu iddia edilerek göstericiler ‘ kaosçu’ olarak nitelendirildi.

Diğer Haberler