Şeker hastaları dikkat: D vitamini eksikliği şeker hastalığının  nedeni olabilir

Şeker hastaları dikkat: D vitamini eksikliği şeker hastalığının  nedeni olabilir

Yapılan bazı araştırmalar D vitamini eksikliğinin bir çok hastalığın tettiklenmesinde rol oynadığını gösteriyor. Bunlardan biri de dünyada büyük bir sorun haline gelen şeker hastalığı

 Tıp her gün insan bedeni ve hastalıklar hakkında yeni keşifler yapıyor. Mesela bazı vitaminlerin insan hayatı üzerindeki etkisi yeni bulunuyor.  Bunlarda biride D vitamini. D vitamini insan vücudunda çok önemli görevler üslenmiş durumda. Birçok hastalıkta D vitamini düzeyine baktırılıyor artık. Bunlardan biri de şeker hastalığı.

Tip 2 diyabet dünyanın en yaygın hastalıklarından; tespit edildiği kadarı ile 442 milyon kişi şeker hastalığından etkileniyor. Nutrients (Besinler) dergisinde yayımlanan,  bir makalede D vitamini düzeyi ile Tip 2 diyabetin başlaması arasındaki ilişkiyi değerlendiriyor.

Araştırmacılar, diyabetli ve diyabetli olmayan kişilerde D vitamini düzeyini değerlendiren 71 çalışmayı bu meta analize dahil etmişler. Katılımcılar Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’dan 16 değişik ülkeden ve tüm katılımcılar 18 yaşın üzerinde ki kişilerden oluşuyor.

Araştırmacılar D vitamini düzeyinin tip 2 diyabetle ters orantılı olduğunu bulmuşlar. Yani D vitamini yüksek olanlarda şeker düzeyi dengeli fakat tüm şeker hastalığı sorunu bulunanlarda D vitamini düzeyi yetersiz. Bu durum şeker hastalığınız varsa D vitamini testi yaptırmanız gerektiğini gösteriyor. Ve ya şeker hastalığından korunmak için D vitamini düzeyinizi olması gereken miktarda sabit tutmanız gerek.

D vitamini ise kendi başına almamanız gereken bir vitamin, çünkü aşırı D vitamini takviyesi kullanmak kemiklerde kalsiyum azalmasına yol açıyor.  En iyi D vitamini kaynağı ise güneş, yazın uygun saatlerde güneşlenerek D kış içinde gerekli olan D vitaminini sağlaya bilirsiniz.

Diğer Haberler