İran’da 3 Supahi Pasdaran ve Besiç üyesinin öldürüldüğü iddiası doğru mu?

İran’da 3 Supahi Pasdaran ve Besiç üyesinin öldürüldüğü iddiası doğru mu?

Fars haber ajansı dün gece İran’ın başkenti Tahran’ın Batı kesiminde ki gösterilerde Sıpahi Pastaran ordusu ve milis güçler Besiçlere bağlı üç kişinin öldürüldüğünü iddia etti. İddianın devrim muhafızlarının göstericilere müdahalesine zemin hazırlamak için yapıldığı düşünülüyor.

İran’ın yarı resmi haber ajansı olan Fars haber ajansı dün gece Tahran’ın güneyindeki Merend ilçesinde üç güvenlik gücünün öldürüldüğünü iddia etti.

Aynı site Cuma güne Şiraz kentinde çıkan olaylarda ise 75 banka şubesinin yakıldığını duyurdu.

Şu ana kadar yerel insan hakları örgütleri güvenlik güçlerinin öldürüldüğüne dair bir bilgi yayınlamadı. Bazı çevreler dün eğer gösteriler sürerse duruma sert müdahale edeceğini açıklayan İran Devrim Muhafızlarının müdahalesine zemin hazırlamak için bu tür haberlerin yapıldığını bildiriyor.

Resmi haber ajansları gösterilerin işyerlerine verdiği zararları sürekli olarak yayınlıyor. Fakat göstericilerin verdiği kayıpları ise işlemiyor. İran İslam Cumhuriyetine bağlı resmi ve resmi olmayan haber ajanslarının haberleri İran genelinde 12 göstericinin öldürüldüğünü açıklıyor. Oysa yerel insan hakları örgütleri ve siyasi gözlemciler sayının çok daha fazla olduğunu açıklıyor.

İnsan hakları gözlemcileri şu ana kadar 1000 fazla kişinin tutuklandığını belirtiyor. Sadece Doğu Kürdistan’da İran güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 80 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Diğer Haberler