Doğu Kürdistan’da ki protesto gösterilerinde ölü sayısı 35’e ulaştı

Doğu Kürdistan'da ki protesto gösterilerinde ölü sayısı 35'e ulaştı iran Hameney,

Doğu Kürdistan’daki gösterilere müdahele eden İran güvenlik güçleri 35 kişinin ölümüne sebep oldu. 300 kişinin gözaltına alındığı, yaralıların ise yakalanma korkusuyla evlerde tedavi gördüğü bildiriliyor.  Bazı çevreler İran güvenlik güçlerinin Kürdistan şehirlerinde gerçek mermi  İran şehirlerinde ise plastik mermi kullandığını belirtiyor

İran ve Doğu Kürdistanı’nın birçok kentine yayılan gösterilerde yaralanan Kürt göstericilerin tutuklanma korkusuyla sağlık kuruluşlarında tedavi görmekten kaçındığı belirtiliyor. Şimdiye kadar Doğu Kürdistan’da gösterilerde gözaltına alınanların sayısı 300’ü aştığı belirtiliyor.

Muhalif kanallar ve sosyal medya kullanıcıları ölü ve yaralı sayısının çok daha fazla olduğunu iddia ederken resmi makamlar henüz bununla ilgili açıklama yapmadı. İran rejimine yakın medya kuruluşları ise İran ve Doğu Kürdistan genelinde öldürülenlerin sayısını 12 olarak açıkladı.

Doğu Kürdistanı’nın Sine, Bokan, Kirmanşan, Ciwanro, Îlam, Meriwan ve Urmiye kentlerinde sokağa dökülen protestocular benzinlikleri, polis araçlarını ve bankaları ateşe verdi. Polisin doğrudan aştığı ateş sonucu en az Doğu Kürdistan kentlerinde ölü sayısının 35’e yükseldiği belirtiliyor.

 Devrim Muhafızları Ordusu, gösteriler devam ederse Pazartesi günü “etkin bir yanıt verme” tehdidinde bulundu.

Güvenlik makamlarının protestocuları caydırmak için korkutucu taktikler kullandığı da iddialar arasında. İddialara göre İran devlet güçleri, gösterilere katıldığını düşündüğü kişilere mesajlar göndererek protestolara katılmanın kovuşturmaya yol açacağı tehdidinde bulunuyor.

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü Hengaw, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kirmaşan, Ciwanro ve Meriwan’da 300’den fazla Kürt sivilin tutuklandığını bildirdi.

Hengaw ve Kürdistan İnsan Hakları Derneği tarafından yayımlanan haberlere göre, Kirmaşan, Kürdistan ve Batı Azerbaycan eyaletlerinin Kürt illerinden toplamda 35 protestocu öldürüldü.

Diğer Haberler