Irak’ta 12 siyasi partiden önemli uzlaşma; Hükümet ya reform yapar ya gider

Irak'ta 12 siyasi partiden önemli uzlaşma; Hükümet ya reform yapar ya gider

Irakta Parlamentosunda gurubu bulunan siyasi partiler bir bildiri yayınlayarak Adil Abdulmehdi Hükümetine gerekli reformları yapması için 45 gün zaman tanıdı. Eğer reformlar yapılmazsa hükümeti güven oylamasından geçirip, erken seçim yapılacağını açıkladılar.

Dün gece geç saatlerde Bağdat’da toplanan Iraklı partiler bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma nerdeyse tüm tarafların katıldığı bir anlaşma oldu. Anlaşmaya Nesır gurubu, Yasa Devleti gurubu, Sünni partileri, Kürt gurupları, ırak Türkmen Cephesi katıldı. 12 siyasi tarafın ortaklaştığı toplantı Amar Hekimin başkanlığını yaptığı Hekme cephesinin binasında yapıldı.

Toplantıda Başbakan Abdulmehdi’ye dönük çağrı yapılarak kabinenin değiştirilmesi, yeni bir birleşimle hükümetin yeniden kurulması, seçim yasasının düzeltilmesi ve yolsuzlukla mücadele için gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Ayrıca ırak temsilciler meclisinin 2019 yılının sonuna değin göstericilerin taleplerini karşılayacak biçimde yasalarda değişiklik yapması istendi. Parlamentonun göstericilerin isteklerini karşılayacak yasalar çıkmazsa erken seçim isteyeceği de bildirildi.

Ayrıca yapılan anlaşmada ırak silahlı güçlerinin ve güvenlik kurumlarının göstericilerin kaçırılması ve öldürülmesinden sorumlu olan kişi ve gurupları tespit ederek yargıya teslim etme konusunda sorumlu olduğu belirtildi.

Anlaşmanın bir diğer gündemi ise yolsuzlukla mücadele için var olan özel mahkemenin aktifleştirilmesi ve yolsuzluk dosyalarının ivedilikle mahkemeye sevk edilmesi kararlaştırıldı.

Toplantının sonuçlarının sokaktaki göstericilere nasıl yansıyacağı henüz bilinmiyor.

Diğer Haberler