İran’da gazetelerde manşet; “Halk Ruhani’den ümidini kesti, istifasını bekliyor

İran’da gazetelerde manşet; “Halk Ruhani’den ümidini kesti, istifasını bekliyor

Petrol ülkesi İran’da benzine %50 zam halkı sokaklara döktü

 İran Ulusal Petrol Ürünleri Dağıtım Müdürlüğü dün bir açıklama yaparak petrol fiyatlarına %50 zam yapıldığını açıkladı. Devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden 500 tümene yükseltildiğini bildirdi.

Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde benzinin litre fiyatı 3 bin tümene satılacak.

Petrol Dağıtım Kurumunun açıklamasından sonra Tahran başta olmak üzere Ahvaz, Hürremşehr, Bircend, Meşhed, Geçsaran, Sircan, Bender Abbas, İsfahan ve Şiraz kentlerinde sokağa çıkan halk, benzine yapılan zamma tepki gösterdi. İran güvenlik güçleri eylemcilere müdahale etti, bir gösterici hayatını kaybetti. Yaralı ve tutuklular var.  Güvenlik güçleri benzinliklerin önünde barikat kurup nöbet tuttu.

Benzin istasyonları önünde toplanan halk başta Şiraz kenti olmak üzere bir çok benzin istasyonunu ateşe verdi. Göstericiler eylemlerin süreceğini belirterek herkese kontak kapatma çağrısında bulundu.

Bu gün ise başkent Tahran da dahil olmak üzere kontak kapatma eylemi yapılıyor. 14 Milyon nüfusa sahip Tahran’da hayatın felç olduğu bildiriliyor.

Öte yandan halkın Ruhaninin istifasını istediği ve tüm sloganların hedefinde Ruhani’nin olduğu bildiriliyor. Dün ve bu gün bir çok gazete bu durumu manşetlere taşıtı. Sedayı İslahat gazetesi de; Halk Ruhaniden ümidini kesti, istifasını bekliyor” manşeti ile yayınlandı.

Ruhani’den açıklama

Bu arada Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 4 yıldır benzine zam yapmadıklarını belirterek, artışın halkın menfaatleri doğrultusunda ve dar gelirli vatandaşlara yardım amacıyla yapıldığını ifade etti.

Ruhani, ekonomik krize rağmen hükümetin artıştan kazanç elde etmeyi amaçlamadığını ve tüm gelirin 60 milyon kişiye dağıtılacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Bütçe ve Planlama Kurumu başkanı Muhammede Bakir Nobaht’da yaptığı açıklamada gelirle geçim sıkıntısı çeken 18 milyon aile yardım edeceklerini açıkladı.

Diğer Haberler