Diz sağlığını korumak için bunlara dikkat

Diz sağlığını korumak için bunlara dikkat

Günümüz dünyasında her yaştan insan sağlık sorunları ile karşı karşıya geliyor. Diz sorunu da bunlardan bir tanesi. Peki dizlerimizi korumak için ne yapmalıyız. 

1.Kilonuza dikkat edin: Dizinize fazla yük bindirmeyin. Sahip olduğunuz her fazla kilo dizlerinize yürürken 3 kilo, koşarken 10 kilo fazla yük bindirir. Merdiven çıkarken acele etmeyin, korkuluktan tutunun.

2.Diz kaslarını güçlendirin: Uyluk kaslarınızı kuvvetlendirin. Düzenli egzersiz diz kaslarını kuvvetli tutmanın başlıca yoludur. Düzenli olarak günde 30 dakika egzersiz yapın. Diz çevresindeki kasların kuvvetli olması dizde kıkırdak hasarını önleyen en önemli faktörlerin başında gelir.

3.Dize dost sporlar yapın:  Yanlış hareketlerde dizde hasar oluşma riskini katlayarak artırır. Yanlış ve yoğun spor yapmak yanlıştır. Şişman kişilerin uzun süre yürüme bandında ve dışarda koşması yapılan en büyük hatalardan biridir. Yapılan egzersizler kuvvetle birlikte esnekliği de artırmalıdır. Yürüme, yüzme, yoga, pilates esnekliği de arttıran sporlardır.

4.Dize yük bindiren hareketleri yapmayın: otururken ayak ayaküstüne atmak, dizleri bükerek ve yere koyarak iş yapmak, uzun süre ayakta durmak veya aynı pozisyonda kalmak, dizleri kırarak yerde oturmak gibi hareketler dizlere zarar verir.

5.Doğru ayakkab ve kyafet dizleri de korur: Doğru ayakkabı seçimi önemlidir. Ayakkabıların ayaklara vücudun yükünü anatomik olarak dağıtacak şekilde olması gereklidir. Ayakkabıların anatomik olması veya ayaklarda şekil bozukluğu varsa bunları düzeltecek şekilde olması dizlere binen yükü azaltır. Yüksek topuklar dize binen yükü artırarak kemiklerde şekil bozukluğu oluşmasına neden olur.

 Çok ve sert kumaştan tayt ve pantolonlar da dizlere zarar veriyor. Özellikle spor yaparken esnek kıyafetler tercih edilmeli.

6.Beslenmenize dikkat edin:özellikle bol su için. Yine kolejinden zengin et suyu tüketin, eti kemikleri ile pişirmek her zaman için daha etkilidir. Yeşil sebze ve kavrulmamış kuru yemişlerinde diz sağlığı üzerinde büyük etkisi vardır.

7.vücudunuzda eksik olan vitaminler ve mineralleri düzeltin:Vücutta kan değerleri başta olmak üzere, D vitamini, Magnezyum, Kalsiyum ve K2 vitaminlerinin normal seviyede tutmaya çalışın. Doktor gözetimde gerekirse takviye kullanın.

Diğer Haberler