Beyaz Baretliler ve ölü bulunan destekçileri James Gustaf Edward kimdir?

Beyaz Baretliler ve ölü bulunan destekçileri James Gustaf Edward kimdir?

Eski bir istihbaratçı olan James Gustaf Edward’ın ölümü dünya basınının da gündemindeydi.

Bu sabah saat saatlerinde Tophane’de yerde cansız yatan biri olduğu ihbarı yapıldı.  Olay yerine gelen ekipler cenazen İngiliz James Gustaf Edward’a ait olduğunu tespit ette. Cenazenin ellerinin ayaklarının kırık olduğu, yüzünde ise kesici aletlerle yapılmış yaralar tespit edildi. Fakat olay polis kayıtlarına ‘ yüksekten düşme’ olarak geçirildi.

James Gustaf Edward’ın eşi ile beraber İstanbul’da bulunduğu belirtildi. Eşi ise sabah saatlerinden uyku ilacı alıp uyuduklarını, kapının çalınması üzerine eşinin olmadığını fark ettiğini, olaydan bilgisi olmadığı yönündü açıklama yaptı.

James Gustaf uzun zamandır İstanbul’da yaşıyor. Evinin Büyükada’da olduğu ölü bulunduğu yerin ofisi olduğu belirtildi.  Olaya ilişkin soruşturma devam ediyor.

Beyaz Baretliler ve ölü bulunan destekçileri James Gustaf Edward kimdir?

Beyaz Baretliler ve James Gustaf Edward kimdir?

Beyaz Baretli’ler 2012 sonu ve 2013 başlangıcında Halep’te çalışmalarına başlayan bir sivil yardım ve kurtarma kuruluşudur.  Resmi kuruluş toplantısı 2014 yılında Adana’da yapıldı ve Suriye Sivil Savunması adını aldı. Fakat çalışmalarda giydikleri beyaz baretlerden dolayı ‘ Beyaz Baretliler’ olarak tanınıyorlar.

Beyaz Baretliler muhaliflere yakın bir sivil toplum örgütü. Esas olarak Esat rejiminin işlediği savaş suçlarını belgeliyor ve muhaliflerin yaşadığı yerlerde ki ailelere yardım ediyor. Fakat Suriye ve İran rejimleri tarafından ise terör örgütlerinin birer uzantısı olarak kabul ediliyor. “Gündüz yardım kıyafetli gece ise terörist kıyafetli” olarak kabul ediliyorlar. Rejimin kimyasal silahlı saldırıları, kurtarılan çocuk videoları ile muhalefete büyük bir sempati kazandırdılar. Yani söylendiği gibi tarafsız bir örgüt değiller. Beyaz Baretliler’in Türkiye yakın olduğu ve Türkiye’ye yakın muhalefetle ilişkisinin olduğu net bir gerçek.

Sayıları 4000’e yaklaşan Beyaz Baretliler’in rejimin ilerlemesi karşısında gittikçe sayıları azaldı. 2018 Temmuz ayında Suriye’nin güneyinde sıkışan Beyaz Baretliler’i ve ailelerini Dara’dan İsrail Ürdün ortak operasyonu ile kurtarıldılar. ABD ve Batı’nın isteği ile kurtarılmaları için izin verildiği daha sonra her iki ülke tarafında da açıklandı. Kurtarılan aktiviteler daha sonra aileleri ile beraber Kanada, Almanya ve İngiltere’ye yerleştirilecekleri açıklandı.

James Gustaf ise Beyaz Baretlilerin daha ilk yıllarında bile kendilerini destekleyen bir. Bir İngiliz ve eski bir istihbarat elemanı. 2014 yılında Mayday Rescue adı ile bir yardım kuruluşu kurdu. Mayday Rescue aracılığı ile Beyaz Baretlileri destekledi.  Birçok çevre Mayday Ruscue’nin sadece işleri kanunlara uydurmak için kurulduğunu belirtiyor.

James Gusaf 2016 yılında ‘Suriyeli sivil savunma hizmetleri ve Suriye’deki sivillerin korunmasına dönük yaptığı katkılar nedeniyle’ 2016 yılında İngiltere Kraliçesi tarafından şövelyelik  ünvanı verilmiştir.

James Gustaf  ölü bulunduğunda 49 yaşındaydı.

Diğer Haberler