Irak Başbakanından yeni reform paketi

Irak Başbakanından Yeni Reform Paketi

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi yaptığı yazılı açıklamada Irak’ta ki son durumu değerlendirdi ve reform yapılacak maddeleri sıraladı.

Adil Abdulmehdi adına yapılan yazılı açıklamada Irak’ta Saddam sonrası Irak’ta yaşanan durumları değerlendirdi. Abdulmehdi sorunların zihniyet ve sistem sorunu olduğunu bunun da uzun süredir devam ettiğini belirtti.

Genel hatları ile bildiride şunlar dile getirildi;  “Irakta 1 Ekim’den bu yana gerçekleşen gösteriler Saddam’ın devrildiği 2003 yılından bu yana yaşanan en önemli gelişmedir.  Irak’ın tarihinde yerini alacaktır. Gösterilerde halkın gösterdiği irade tüm siyasi çevreler ve partileri değişimi kabul etmeye mecbur bırakmıştır. Bu da yanlışların düzeltilmesinin önünü açmıştır. Irak’ta bulunan partiler 2003 yılından sonra çok büyük hatalar yaparak dönüşüm ve gelişimi engelledi ”

Adil Abdulmehdi “gösterilerin başladığı dönemde internetin kesilmesinin daha büyük bir tepkiye yol açtığını, göstericilerin öfkelerini tetiklediğini ve şiddetin dozunu arttırdığını” belirtti.

 Bildiride 280 kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin ise şunlar belirtildi; “Hükümet ve yargı kurumları gösterilerde hayatını kaybeden ve yaralanan kişilerin sorumlularını bulma konusunda gereken adımları atmalıdır. Bu konuda öncelikle bir soruşturma açılmalı suçlular tespit edilmeli ve yargılanmalıdır. Güvenlik güçlerinin bu konuda ki hataları kesinlikle açığa çıkarılmalıdır.”

Adil Abdulmehdi bildirinin geri kalan bölümünde ise Bakanlar Kurulunun sistemi ve işleyişinde değişiklikler yapılacağını ayrıca bazı bakanlarında değiştirileceğini açıkladı.

Bildiride maddeler halinde reform yapılacak maddeler sıralandı. Maddeler şunlar;

  1. Üst düzey yetkililerin maaşları yarı yarıya düşürülecek.
  2. Memur maaşları tekrar gözden geçirilecek.
  3. Toplumsal uzlaşı ve uyumu sağlayacak bir sistemin sağlanması.
  4. Çalışanlar başta olmak üzere emeklilik ve sigorta sisteminin sağlanması
  5. Özel sektörde çalışanların çalışma hakları ve emekliliklerinin garanti altına alınması
  6. Bireysel silahlanmasın yasaklanması
  7. Yolsuzlukla kesintisiz mücadelenin sağlanması
  8. Yolsuzluk soruşturmalarının kamuoyu ile paylaşılması ve sorumluların yargılanması

Siyasi gözlemciler bu maddelerin gösterileri durdurmaya yetmeyeceğini düşünüyor.

Diğer Haberler