MARDİN’DEKİ 11.300 YILLIK TAPINAK GÖBEKLİTEPE İLE BENZER

MARDİN’DEKİ 11.300 YILLIK TAPINAK GÖBEKLİTEPE İLE BENZER

Mardin’in  Kerboran (Dargeçit) ilçesinde ortaya çıkan 11.300 yıllık dikili taş, göbeklitepe ile çağdaş benzerlikler taşıyor.

Mardin’in Kerboran ilçeside, ılısu barajı yakınlarında Newala Maherk çayı bölgesindeki boncuklu tarla ören yerinde  devam eden kazılarda inanç ve kültür havzası bulundu.

Arkeologlara göre ortaya çıkan yapının dört dikili taşı var ve yaklaşık 11.300 yıllık olduğu düşünülüyor. Dikili taşlardan biri kırık ancak diğer üçü günümüze kadar korunabilmiş.

Kazı çalışmalarında ortaya çıkan buluntuların dünya arkeoloji tarihi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Mardin Müze müdürü sanat tarihçisi Mehmet Deniz, kazı alanında yapılacak düzenlemelerle keşfedilen alanın önümüzdeki süreçte ziyarete açmayı hedeflediklerini söyledi.

2008 yılında keşfedilen ve neolitik çağa ait olduğu tahmin ediliyordu.  Ancak, Göbeklitepe ile çağdaş dönemde yer alan Epi-Paleolitik olarak isimlendirilen Neolitik öncesi dönemden itibaren yerleşimlere uzun süre ev sahipliği yapan Boncuklu tarla, kazıların sürmesiyle insanlık tarihinin önemli bir evresi olan tarım, evcilleştirme, yerleşik hayat ve inanç konuları hakkında önemli bilgiler verecek.

Diğer Haberler