KÜRT LİDERLER: KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NİN ANAYASAL STATÜSÜ KORUNMALI

KÜRT LİDERLER: KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NİN ANAYASAL STATÜSÜ KORUNMALI

Kürdistan  bölgesi yönetimi ile siyasi parti liderlerinin zirvesin de, olası anayasa değişikliğinde federal sistemin yanı sıra Kürdistan bölgesi’ nin statüsü ve ırak’taki tüm bileşenlerin hak ve hukuklarının koruma altına alınması gerekliliği vurgulandı.

Bu gün 5/11/2019 da Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan mesrur Barzani ve Parlemento Başkanı Rewaz Fayeq katılımıyla bir zirve toplantısı yapıldı. Toplantıda, Irak’taki siyasal  olayların ve Kürdistan  Bölgesine olası yansımaları ele alındı.  Dörtlü zirvenin ardından tüm siyasi parti liderleri ve yetkililerinin katılımıyla Irak’taki  son olayların seyri, Kürdistan Bölgesine yansımaları, kısacası  Irak’ın siyasi geleceğine dair tartışmalar yapıldı.

Toplantıya katılan tüm siyasi parti liderleri, “Irak’taki gidişatın   siyasi  ve idari sonuçları üzerinde hemfikir oldukları belirtildi. Irak’ta bu gün  yaşanan olayların yıllardır biriken yönetimsel sorunlar ve anayasanın uygulanmamasından kaynaklandığına dikkat çekildi. Mevcut durumun endişe verici olduğu, halkın ifade özgürlüğü ve taleplerinin savunulduğu” ifade edildi.

Irak’taki istikrarın, yasal ve resmi kurumların korunmasının gerektiği, bölgedeki durum göz önünde bulundurularak, radikal terör grupların yeniden örgütlenip başkaldırması tehdidi bulunduğuna dikkat çekildi.

Yapılan ortak açıklamada, “Irak halkının meşru taleplerini  ve hükümetin bu talepleri karşılamak için izleyeceği reformları  destekleyeceklerini, yaşanılan sorunların çözümüne aktif katılma ve Kürdistan Bölgesi ile Irak’taki tüm bileşenlerin anayasal haklarını koruma konusunda hemfikir olduğu belirtildi.”

Irak Anayasası’nda değişikliğe gidilmesi hakkındaki taleplere ilişkin ise; olası bir anayasa değişikliğinde, Federal sistemin yanı sıra Kürdistan Bölgesinin statüsü ve Iraktaki tüm bileşenlerin haklarının korunması gerektiği vurgulandı.

Diğer Haberler