KAÇAKÇILARIN İNSAFINA TERKEDİLMİŞ ROJAVA’LILAR

KAÇAKÇILARIN İNSAFINA TERKEDİLMİŞ ROJAVA’LILAR

Rojava’ lı halkın zorlu   göçü, kazanç avcılarının iştahını kabartan bir ticari sektöre dönüştü.

Türkiye’nin Rojava işgalinin başlamasıyla, binlerce halk  göç yollarına düştü. Bunların ağırlıklı bölümü yönünü Güney Kürdistan’a çevirdi. Göçmenlerin yollarda yaşadığı  rezalet yetmiyormuş  gibi bunu fırsata çeviren ve maalesef rojava yönetimine yakınlığıyla bilinen bazı  kaçakçı şebekelerin  pervasızılığı da  kurumsal bir hal almaya başladı.

Suriye rejimine karşı rojava halkının 2011 deki ayaklanması ve akabinde gelişen göç,  yüzbinlerce insanın kendi evi olarak gördüğü Güney Kürdistana  yerleşmesi ile sonuçlandı. Kürt halkının büyük evi olarak gördüğü güney Kürdistan’da ticari ve sosyal hayatını idame etmeye başladılar.

Rojava’daki göç dalgasının  başlamasıyla Güney Kürdistan Yönetimi ve güney halkı büyük bir kardeşlik sınavını başarı ile vererek onları bağrına bastı. Ancak bu göç aynı zamanda rojava yönetimine yakın bazı insan kaçakçıları içinde karlı bir ticari sektöre dönüştü.

İşgalci Türk devletinin son soykırım harekatıyla gelişen göç dalgası, yönünü Güney Kürdistan’a çevirdiğinde bu kes “derye sêmalka” daki YPJ ve PYD asayiş güçleri geçişlerine izin vermeyip, halk zorunlu olarak yönünü paralı kaçakçı simsarların  güzergahına çevirdi.

Çok geçmeden göçmenlerin Güneye paralı geçişleri çok ciddi gelir kaynağı haline geldi. Şebekeler yüklü paralar karşılığında göçmenleri güneye geçirmeye başladı. Bu durum göç edenlerin yaşadıkları maddi ve psikolojik sorunları iyice derinleştirdi.

Darka Mazi’ nin,  resmi kaynaklardan edindiği bilgiye göre,  İşgalci türk devletinin soykırım harekatını başlattığı 9 ekim’ den bu güne kadar 13.125 Rojava’ lı Güney Kürdistan’a göç etmiştir. Göç eden her bir rojava’ lı, kaçakçılara 300 ile 1000 dolar arsı para kaptırmıştır. Bu kaçakçıları himaye edenler, PYD’nin asayiş güçlerine bağlı birimlerdir. Bu parayı temin edemeyenler ise yönünü Şengal’in tehlikeli yollarına veriyorlar. Bu zorlu yolda bir çoğu Güneye ulaşamıyor ,PKK’nin zoru ile Şengal’de bırakılıyorlar. Bazılarının akıbeti de bilinmiyor.

Rojava Yönetiminin bu tutumuna karşı  Kürdistan Hükümeti içişleri bakanı  Rêber Ahmet: “Rojava  tarafında göçmenlere sorun çıkartılıyor, bırakmıyorlar  Güneye  geçsinler. Bundan dolayı da göç zedeler paralı kaçak yollara başvuruyorlar” dedi.

Diğer Haberler