Rojava’ lı halkın zorlu göçü, kazanç avcılarının iştahını kabartan bir ticari sektöre dönüştü.
Türkiye’nin Rojava işgalinin başlamasıyla, binlerce halk göç yollarına düştü. Bunların ağırlıklı bölümü yönünü Güney Kürdistan’a çevirdi. Göçmenlerin yollarda yaşadığı rezalet yetmiyormuş gibi bunu fırsata çeviren ve maalesef rojava yönetimine yakınlığıyla bilinen bazı kaçakçı şebekelerin pervasızılığı da kurumsal bir hal almaya başladı.
Suriye rejimine karşı rojava halkının 2011 deki ayaklanması ve akabinde gelişen göç, yüzbinlerce insanın kendi evi olarak gördüğü Güney Kürdistana yerleşmesi ile sonuçlandı. Kürt halkının büyük evi olarak gördüğü güney Kürdistan’da ticari ve sosyal hayatını idame etmeye başladılar.
Rojava’daki göç dalgasının başlamasıyla Güney Kürdistan Yönetimi ve güney halkı büyük bir kardeşlik sınavını başarı ile vererek onları bağrına bastı. Ancak bu göç aynı zamanda rojava yönetimine yakın bazı insan kaçakçıları içinde karlı bir ticari sektöre dönüştü.
İşgalci Türk devletinin son soykırım harekatıyla gelişen göç dalgası, yönünü Güney Kürdistan’a çevirdiğinde bu kes “derye sêmalka” daki YPJ ve PYD asayiş güçleri geçişlerine izin vermeyip, halk zorunlu olarak yönünü paralı kaçakçı simsarların güzergahına çevirdi.
Çok geçmeden göçmenlerin Güneye paralı geçişleri çok ciddi gelir kaynağı haline geldi. Şebekeler yüklü paralar karşılığında göçmenleri güneye geçirmeye başladı. Bu durum göç edenlerin yaşadıkları maddi ve psikolojik sorunları iyice derinleştirdi.
Darka Mazi’ nin, resmi kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İşgalci türk devletinin soykırım harekatını başlattığı 9 ekim’ den bu güne kadar 13.125 Rojava’ lı Güney Kürdistan’a göç etmiştir. Göç eden her bir rojava’ lı, kaçakçılara 300 ile 1000 dolar arsı para kaptırmıştır. Bu kaçakçıları himaye edenler, PYD’nin asayiş güçlerine bağlı birimlerdir. Bu parayı temin edemeyenler ise yönünü Şengal’in tehlikeli yollarına veriyorlar. Bu zorlu yolda bir çoğu Güneye ulaşamıyor ,PKK’nin zoru ile Şengal’de bırakılıyorlar. Bazılarının akıbeti de bilinmiyor.
Rojava Yönetiminin bu tutumuna karşı Kürdistan Hükümeti içişleri bakanı Rêber Ahmet: “Rojava tarafında göçmenlere sorun çıkartılıyor, bırakmıyorlar Güneye geçsinler. Bundan dolayı da göç zedeler paralı kaçak yollara başvuruyorlar” dedi.