Barzani; Anayasa değişimi baskı ile yapılamaz

Barzani; Anayasa değişimi baskı ile yapılamaz

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)  Genel Başkanı Mesut Barzani bu gün bir bildiri yayınlayarak Iraktaki gelişmeleri değerlendirdi. Barzani; yapılacak değişikliklerin demokratik kazanımları ezmesi kabul edilemez dedi.

Bu gün yayınlanan bildiride Barzani Irak’ta yaşanan sorunların temelinde anayasanın uygulanmaması olduğunu söyledi. Bildirinin devamı ise şöyle;

“Irak’taki siyasi durum, rahatsızlık ve vatandaşların düzenlediği gösterilerden ve meydana çıkan durumdan dolayı çok endişeliyiz. Şu an yaşananların bugünün değil, geride kalan 15 yılda yapılan hataların sonucu olduğunu düşünüyoruz. Halk çok acılar çekti ve taleplerinin, rahatsızlıklarının olması haklarıdır. Bu yüzden halkın taleplerine kulak verilmeli. Şiddet ve kan dökmeyle sorunlar çözülmez.”

Bununla birlikte Irak’ın en büyük sorunlarından biri anayasanın uygulanmamasıdır. Eğer anayasa olduğu gibi uygulansaydı, geçmişte ortaya çıkan ve hala devam eden birçok şey bugün olmayacaktı. Öte yandan şu anki durumun sebebi seçim yasasıdır ve sorunların sebebinin ortadan kalkması için seçim yasasında bütün bileşenlerin gerçekçi talepleri doğrultusunda adil bir şekilde değişime gidilmelidir.

Anayasa değişikliği de dayatma ya da zorla yapılmamalı, aynı zamanda anayasa değişikliği demokrasi, Kürt milletinin ve diğer bileşenlerin haklarından geri adım atılmasına yol açmamalı. Şüphesiz demokrasi sistemi Irak halkının çıkarınadır, diktatörlük değil. Bütün bu değişiklik de yasal ve anayasal mekanizma çerçevesinde olmalıdır.

Diğer Haberler