CEMİL BAYIK’IN AÇIKLAMASININ KÜRTLERE BİR FAYDASI VAR MI

CEMİL BAYIK’IN AÇIKLAMASININ KÜRTLERE BİR FAYDASI VAR MI

Cemil Bayık; Çok daha önce Suriye Rejimi ile anlaşma sağlanmalıydı

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık kendilerine yakın bir haber sitesine röportaj vererek son durumları değerlendirdi.  Cemil Bayık’ın röportajda direk Rojava Kürdistanı adına Tam da uluslararası toplum Erdoğan’ın “YPG eşittir PKK’dir” dediği bir dönemde Bayık’ın bu açıklaması dikkat çekti.

Türkiye Başbakanı Erdoğan ısrarla YPG PKK’nin bir uzantısıdır, bizim Suriye de bulunma nedenimiz PKK’dir diye ısrarla uluslararası toplumu ikna etmeye çalışıyor. Uluslararası toplum ise özellikle son günlerde Türk işgalini engellemek için pek çok karar aldı ve Erdoğan’ın YPG PKK’dir tezine karşı duruyor.

Özellikle de Fransa Cumhurbaşkanı Macron bu konuda net tavır koyarak “YPG PKK değildir” diyerek açık cevap verdi. Tam bu olaylar gelişirken Cemil Bayık’ın Rojava yönetimi gibi açıklama yapmasının , Türkiye devletinin çıkarlarına olduğu yönünde görüşlerde gelmeye başladı.

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık 20/10/2019 tarihinde Rojavadaki duruma dönük uzun bir röportaj vermişti. Röportajda YPG ve HSD’ye dönük hem eleştirilerini hem de yapılması gerekenleri uzun uzun değerlendiren Bayık ayrıca ABD ve Türkiye arasındaki son ateşkesi de değerlendirdi.

Bayık değerlendirmesinde şunları dile getirdi;  çok daha önce HSD Esad rejimi ile anlaşmalıydı. Çünkü HSD Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan bir güç hiçbir zaman ayrılıkçı politika yürütmedi. Bu nedenle ilk önce Esad ile anlaşması gerekirdi.

Bayık değerlendirmesinin devamında şöyle söylüyor; Amerika Kürtleri sattı, Rusya ile beraber Erdoğan’ın Rojava’ya saldırısını meşrulaştırdılar ve yol verdiler. Avrupa Kürt halkına ihanet etti.

Bayık Rojava halkından ise “saldırılar ne kadar ağır olursa olsun yerlerini bırakmamalarını istedi”.

Birçok siyasi çevre Cemil Bayık’ın açıklamalarına tepki göstererek Bayık’ın Erdoğan rejiminin Rojavayı işgalini meşrulaştırmak için aradığı kılıfı Türkiyeye hediye ettiğini düşünüyor.

Türkiye hala uluslararası alanda saldırılarını meşrulaştırmış değil. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere Kürtler, dostları ve siyasetçiler Türkiye’nin Rojava’ya saldırısın işgal ve tüm Kürtlere yapılmış bir saldırı olarak görüyor.

 

 

Diğer Haberler