Kış ayı hastalık ayı olarak bilinir. Vücudumuz yazdan kışa geçerken önce bir adapte sorunu yaşar sonrada gittikçe zayıf düşer. Bu doğal bir durum değildir aslında. Peki bu durumu düzeltmek için neler yapmak gerekiyor.
Öncelikle kışa uyum sağlamak için beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme sadece damak zevki ile ilgili değil elbette her şeyden önce hücre sağlığını sağlamak açısından önemli. Aslında kışın hücrelerimizi koruya bildiğimiz kadar kendimizi koruya biliriz. Bunun için öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerek. Şekeri, trans yağlı yiyecekleri, katkılı gıdaları, paket ürünleri tümden kesmek yapamıyorsak en aza indirmek önemli. Yani doğal beslenmek birinci kural.
Kışa hazırlanmanın ikinci puf noktası ise vücutta bulunan vitaminlerin eksik olanlarını kontrol ettirmek. D vitamini, magnezyum, demir ve B12 gibi temel vitaminlerin eksikliği hasta olmamızın, yorgunluğun ve üşümenin temel nedeni. Bir doktor gözetiminde bu eksikleri tespit edip doğru takviyeler ile vitaminlerin normal seviyeye gelmesini sağlamak gerekiyor.
Fakat vitaminlerinde tümünü biyolojik yararlığı aynı değil. Bazı vitamin türleri maalesef ki vücutta yeteri kadar emilemiyor. Bu nedenle her vitamin türünü kullanmak da faydalı değil. Önemli olan doğru vitamini kullanmak.
Elbette ki bir diğer konu da spor. Haftada en az üç gün düzenli spor yapmak da vücudu sadece hastalıktan korumuyor artan kas ve kemik kütlesine katkıda bulanarak daha sağlıklı olmayı da sağlıyor.