CNN’in haberine göre Güney Kürdistan’da Mittani dönemine ait 4.300 yıllık eski bir saray bulundu.
Kemun sitesinde bulunan eski yapı, Musul barajının inşası nedeniyle sular altında kalmıştı. Baraj suyunun çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan tarihi eser arkeologları harekete geçirdi. Kürt ve Alman arkeologlar kemun sitesinde bulunan eski yapı üzerinde çalışmaya başladılar. Kürt arkeolog Hasan Ahmet Qasım, bronz çağına ait kalıntılar için; “Son yıllarda Güney Kürdistan da bulunan en önemli arkeolojik keşiflerden biri” dedi.
CNN international’in haberine göre, saray Mittani’lerin bölgede egemen olduğu döneme ait. Bu keşif Mittani uygarlığı hakkında daha fazla bilgi edinmeye vesile olacak. Sarayın bazı bölümleri, olağanüstü bir şekilde korunduğu ifade ediliyor. Özellikle o döneme ait sarayların karakteristik özelliği olan mavi ve kırmızı tonlardaki duvar resimleri, üzerleri yazılı olan kil tabletler de bunlar arasında yer alıyor.
Saray, başlangıçta Dicle nehrine 100 m kadar mesafede ki yüksekçe bir noktada bulunuyordu. Duvarları 2 m kalınlığında ve 7 m yüksekliğinde. Araştırmacılar, tabletlerdeki yazıların yardımı ile Mittani uygarlığının içyapısı, ekonomik örgütlemesi, başkenti ve komşu bölgelerin idari merkezleri hakkında bilgi elde edebileceklerini, söylüyorlar.