Esad’ın Aralık ayında düşmesinin ardından İsrail, Suriye topraklarında BM denetimindeki tampon bölgeyi ele geçirdi. Suriye’nin yeni yönetimi ve BM yetkilileri, İsrail’in bu bölgeden çekilmesi çağrısında bulunuyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in Suriye’nin yeni ordusunun veya eski Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesine öncülük eden isyancı grup Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) “Şam’ın güneyindeki bölgeye girmesine” izin vermeyeceğini açıkladı.
Netanyahu’nun açıklamaları, İsrail güçlerinin Suriye’nin güneyindeki bazı bölgelerde belirsiz bir süre boyunca kalmaya devam etme niyetini net bir şekilde ortaya koydu.
Netanyahu’nun Pazar günü bir askeri mezuniyet töreninde yaptığı açıklamalar, Şam’ın yeni liderlerinin yıllar süren iç savaşın ardından kontrolü sağlamlaştırmaya çalıştığı bir dönemde, İsrail’in Suriye’nin güneyindeki varlığı ve etkisiyle ilgili yeni endişeleri beraberinde getirdi.
“Dikkat edin: HTŞ güçlerinin veya yeni Suriye ordusunun Şam’ın güneyine girmesine izin vermeyeceğiz,” diyen Netanyahu, şunları da sözlerine ekledi: “Yeni rejimin güçlerinin Kuneytra, Dera ve Süveyda vilayetlerinde tamamen askerden arındırılmasını talep ediyoruz. Aynı şekilde, güney Suriye’deki Dürzi toplumuna yönelik herhangi bir tehdide de tahammül etmeyeceğiz.”
Suriye makamlarından ise henüz resmi bir yanıt gelmedi.
İsrail Savunma Bakanı İsrael Katz da İsrail güçlerinin, Suriye’nin güneyindeki Hermon Dağı’nda ve bir tampon bölgede “belirsiz bir süre boyunca” kalacağını ve bunun “İsrail topluluklarını korumak ve her türlü tehdidi bertaraf etmek” amacıyla yapıldığını belirtti.
Katz, İsrail güçlerinin dağda iki askeri nokta ve tampon bölgede yedi ek nokta kurduğunu, böylece “her türlü saldırı ve savunma ihtiyacına karşı güvenliği sağladıklarını” ifade etti.
Beşar Esad’ın aralık ayında düşmesinin ardından İsrail, Suriye topraklarında Birleşmiş Milletler (BM) denetimindeki tampon bölgeyi ele geçirdi. Bu bölge, 1974’teki ateşkes anlaşmasıyla oluşturulmuştu. Suriye’nin yeni yönetimi ve BM yetkilileri, İsrail’in bu bölgeden çekilmesi çağrısında bulunuyor.
Öte yandan Netanyahu hükümeti, kuzeydeki sınır bölgelerinde yaşayan İsraillileri koruma konusunda baskı altında.
Katz, İsrail’in “bölgedeki dost topluluklarla bağlarını güçlendireceğini” ve özellikle İsrail’in Golan Tepeleri’nde yaşayan Dürziler ile güney Suriye’deki Dürzi toplumuna destek vereceğini belirtti.
Netanyahu ise “Güney Suriye’deki Dürzi toplumuna yönelik hiçbir tehdide müsamaha göstermeyeceğiz,” dedi.
Daha genel bir ifadeyle Katz, İsrail güçlerinin “Şam’a kadar uzanan Suriye’nin güneyindeki güvenlik bölgesinde düşman güçlerin varlık göstermesine izin vermeyeceğini” ve “her türlü tehdide karşı harekete geçeceklerini” vurguladı.